Έβγα να σε δω, να παρηγορηθώ

Και ενώ πριν από λίγες μέρες ευχόμασταν «υγεία» και το θεωρούσαμε βασικό στην θεωρία, μέσα σε δύο εβδομάδες, η απειλή της υγείας σε πρακτικό επίπεδο κλυδωνίζει την παγκόσμια κοινότητα. Η καθημερινότητα πάγωσε. Οι σχέσεις μας μπήκαν στο «ψυγείο», οι πόρτες σφράγισαν και τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά. Ταξιδάκια εντός και εκτός της επικράτειας απαγορεύονται και το μυαλό ταξιδεύει αποκλειστικά και μόνο μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και της τηλεόραση.

Για να μην επαναλάβω τα γνωστά, πως δηλαδή οι σχέσεις μας αλλάξουν, η οικονομία μας γονατίζει και το πολιτικό σκηνικό θα περάσει σε αναπροσαρμογές διεθνώς, θα περάσω σε ένα άλλο κεφάλαιο της απλής καθημερινότητας. Για αρκετές μέρες θα περιοριστούμε στα σπίτια μας, με ή χωρίς μπαλκόνι, με ή χωρίς κήπο, με ή χωρίς θέα. Οι έξοδοι θα περιορίζονται στα απαραίτητα και σταδιακά σε ολική απαγόρευση, αν δεν σταθεροποιηθούν οι καμπύλες των στατιστικών και επιδημιολογικών μελετών. Αν προλάβατε να φτιάξετε αποθήκη και ντουλάπες, παρακαλώ πολύ νοικοκυρές και νοικοκύρηδες να τις αναστατώσετε εκ νέου, να φτιάξετε επιπλέον ράφια και να τα τακτοποίησετε από την αρχή όλα σχολαστικά !!! Φυσικά αστειεύομαι… Η λύση για την απόγνωση που θα ακολουθήσει σίγουρα δεν είναι οι δουλειές του σπιτιού ή το ακατάσχετο φαγητό από το άγχος και την αγωνία της κατάστασης.

Σαφώς και είναι αβέβαιη η κατάσταση, αλλά για σκεφτείτε να γλιτώσουμε από τον Κορονοιό και να γίνουμε καρδιοπαθείς από την παχυσαρκία, το κάπνισμα και την ζωή χωρίς άσκηση. Ενώ σαν ψυχοθεραπεύτρια απεχθάνομαι τις συμβουλές, συνήθως ενθαρρύνω την ελεύθερη επιλογή αφού πρώτα διαφωτιστούν οι εναλλακτικές. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η οδηγία-παράκληση-νόμος είναι ίδια για όλους. «Μένουμε σπίτι». Προσωπικά προσθέτω δίπλα στο «μένουμε σπίτι» το «γνωριζόμαστε καλύτερα» και το «επαναπροσδιοριζόμαστε» στα καινούργια δεδομένα.

«Γνωριζόμαστε καλύτερα» σημαίνει, παρατηρούμε καλύτερα τον-την σύντροφο μας που είχαμε χάσει χρόνια τώρα, εξαιτίας της εργασίας μας και των ατελείωτων υποχρεώσεων. Στις οικογένειες που υπάρχουν παιδιά, δίνουμε χρόνο στις ανάγκες τους και τα παρακολουθούμε με προσοχή. Ο τρόπος που τα παιδιά διαχειρίζονται έκτακτες καταστάσεις είναι συνήθως ίδιος με τον τρόπο που τις διαχειριζόμαστε εμείς οι ενήλικες. Αν παρατηρήσετε άγνωστες μέχρι στιγμής συμπεριφορές, μην σας ξενίσουν καθότι για όλους είναι κάτι πρωτόγνωρο και ακόμα και εκείνοι που φαίνεται να το αντιμετωπίζουν με σύνεση και στωικότητα, πιστέψτε με, στο τέλος θα λυγήσουν… Ο δρόμος είναι μακρύς και τραχύς για όλους !

«Επαναπροσδιοριζόμαστε», δηλαδή οι στόχοι μας αλλάζουν ταχύτητα και πλεύση. Αν είσαστε από τους τυχερούς που εργάζεστε από το σπίτι, προσέξτε, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο  και όχι στο ίδιο δωμάτιο παιδιά, σκυλιά, υπολογιστής και κουζίνα. Αν είσαστε από αυτούς, φροντίστε να κάνετε τακτικά διαλείμματα από τον υπολογιστή και να τρώτε με φειδώ και σε συγκεκριμένες ώρες. Όπου είναι εφικτό να επιδιώκετε έναν περίπατο σύντομο κ όχι ώρες αιχμής, 2 φορές την ημέρα. Από την άλλη πλευρά του νομίσματος, δηλαδή την κατηγορία που δεν εργάζεται και ξαφνικά βρεθήκατε σε πλήρη αδράνεια εκεί τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Το βιβλίο είναι μια καλή λύση, το τρέξιμο μια ακόμα καλύτερη, η τηλεόραση και ο ύπνος συνίσταται με αυστηρό μέτρο καθώς και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης το ίδιο. Επιλέξτε μια πηγή που εμπιστεύεστε και μην σερφάρετε όλη μέρα χωρίς σταματημό. Οι εικόνες και οι λεζάντες των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων αποτυπώνονται με ευκολία στον ανθρώπινο εγκέφαλο και η μνήμη της αναπαράγει από μόνη της με τρόπο ασυνείδητο. Προστατέψτε τον εαυτό σας, από όλη την  καταστροφολογία των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Στον κύκλο μας, έχουμε όλοι συγγενείς, φίλους, αδέρφια σίγουρα μιλάμε με όλους μέρες που είναι. Φροντίζουμε να μιλάμε περισσότερο με όσους δεν προβάλουν μαζί με το άγχος τους, την δυσφορία τους και την συναισθηματική τους κατάπτωση. Δεν είναι υποχρεωτικό τώρα ειδικά, που είμαστε όλοι φορτισμένοι συναισθηματικά, να πολλαπλασιάζουμε το πρωτογενές και φυσιολογικό άγχος μας, με το άγχος των άλλων. Τέλος δεν είναι μεμπτό στην πρωτοφανή κατάσταση να ζητήσουμε βοήθεια από ειδικούς ψυχικής υγείας, είτε εν καιρώ εγκλεισμού είτε μετά, ένεκα των ποικιλόμορφων αλλαγών που θα ακολουθήσουν.

Τραγούδια κάθε λογής, παρά του οξύμωρου της κατάστασης βοηθούν παράλληλα με ασκήσεις χαλάρωσης μέσα στο σπίτι. Ωστόσο δύσκολο με το παγκόσμιο πένθος να  βρούμε την δύναμη για τραγούδι, αλλά πραγματικά βοηθάει. Ειδικά όταν βγαίνει με πάθος και από καρδιάς. Τραγουδήστε και εν ανάγκη χορέψτε. Το τραγούδι πάντοτε σε όλα τα πεδία μάχης ήταν αγχολυτικό.

Σας αφιερώνω λοιπόν, το πιο επίκαιρο τραγούδι για την συγκεκριμένη εποχή, βάλτε το δυνατά και σηκωθείτε να το χορέψετε:

«Ο ήλιος βασιλεύει, και η μέρα σώνεται…

Κ νους μου από τα εσένα δεν συμμαζώνεται…

Το φεγγάρι κάνει κύκλο στην αγάπης μου τον κήπο, το φεγγάρι κάνει βόλτα στης αγάπης μου την πόρτα…

Έβγα να σε δω, να παρηγορηθώ … έβγα να σε δω!»

ΥΓ: Στα φιλιά δεν θα αναφερθώ που λέει το δημοτικό μας τραγούδι, προς το παρόν θα περιμένουν για λίγο.

Τις ευχές μου για δύναμη, υγεία και ηθικό ψηλά !