ΥπηρεσίεςΨυχοσεξουαλική Συμβουλευτική

Η Ψυχοσεξουαλική Συμβουλευτική είναι η διερεύνηση της σεξουαλικής επαφής του ζευγαριού καθώς και η θεραπεία δυσλειτουργιών των συντρόφων αμφότερα. Αναφέρεται πρωτογενώς στην διαταραχή της επιθυμίας για σεξουαλική επαφή, δηλαδή στην έλλειψη του κινήτρου για την ερωτική διέγερση, με συνέπεια την απώλεια της φυσικής και συναισθηματικής ικανοποίησης – απόλαυσης. Η έλλειψη της κατάστασης της «ηδονής», οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες, όπως οργανικές δυσλειτουργίες (προβλήματα στύσης, πρόωρη εκσπερμάτιση, δυσπαρευνία, κ.ά.) -οι οποίες οφείλουν να αποκλειστούν για να ξεκινήσει η ψυχοσεξουαλική συμβουλευτική ή δουλεύονται παράλληλα- φόβος της διείσδυσης, στρες κ.α.

Η θεραπεία της ψυχολογικής προσέγγισης των σεξουαλικών δυσλειτουργιών, γίνεται τόσο σε ατομικό όσο κ σε δυαδικό επίπεδο, δηλαδή και οι δύο σύντροφοι μαζί. Σε ένα πλαίσιο απόλυτης εχεμύθειας και εν-συναίσθησης δομείται η διαδικασία της αλλαγής και της εξέλιξης βασισμένη πάντοτε στις ατομικές πεποιθήσεις, στις οικογενειακές αξίες και στις θρησκευτικές αντιλήψεις του κάθε ατόμου.


Οικογενειακή Θεραπεία

Η οικογενειακή θεραπεία στοχεύει στην βελτίωση τόσο της εσωτερικής (αυτογνωσία, εσωτερικός διάλογος) όσο και της εξωτερικής επικοινωνίας (οικογένεια, σχέσεις, επάγγελμα). Πραγματοποιείται είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο. Η διάρκεια των συνεδριών προσαρμόζεται στις ανάγκες του ατόμου-θεραπευόμενου.

Η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός και η ενσυναίσθηση είναι τα θεμέλια της θεραπευτικής σχέσης. Το αίτημα και ο στόχος συντονίζονται μέσα από την θεραπευτική σχέση και η ίδια η σχέση γίνεται εργαλείο για την αναγνώριση των συμπεριφορών, των ρόλων στην οικογένεια και της εγκατάλειψης των στερεοτύπων. Το συναίσθημα γίνεται εφαλτήριο της εξέλιξης και της αλλαγής του ατόμου σε προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο.


Αγχώδεις Διαταραχές – Κρίσεις Πανικού – Κατάθλιψη

Το άγχος οδηγεί σε γενικευμένη δυσλειτουργία καθώς επηρεάζει όλα τα συστήματα της βιολογικής λειτουργίας μας. Διαταραχές αφορούν τον ύπνο ακόμα και τη σίτιση. Επηρεάζει επίσης τις συμπεριφορές μας και κατ’επέκταση τις σχέσεις μας. Η διάθεση μας εξαρτάται από την ενέργεια που καταναλίσκεται στο άγχος μας με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε εξαντλημένοι, καθώς επιζητούμε την απομόνωση η οποία σιγά-σιγά επιφέρει την εσωστρέφεια. Γινόμαστε οξύθυμοι στους οικείους μας, χωρίς να το συνειδητοποιούμε και αργά αλλά σταθερά αυθυποβαλλόμαστε στην μοναξιά. Η μοναξιά επιφέρει συναισθήματα θλίψης, αδιαφορίας, απόσυρσης με αποκορύφωμα την κατάθλιψη.

Πριν φτάσουμε εκεί όμως, ο οργανισμός και κυρίως ο εγκέφαλος, μας στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα που ονομάζονται κρίσεις άγχους ή πιο γνωστά ως κρίσεις πανικού. Η σειρά με την οποία εδραιώνεται η παθολογία της κατάθλιψης ποικίλει. Δεν σημαίνει ότι θα ακολουθηθεί ο αλγόριθμος όλων των ανωτέρω. Τις περισσότερες φορές μάλιστα οι μεταβολές αυτές δεν γίνονται πρώτα αντιληπτές από τον πάσχοντα.

Εάν ξαφνικά σας επισημαίνουν έντονες ή απότομες αλλαγές στην συμπεριφορά σας, παρατηρείστε τον εαυτό σας και δώστε του χώρο και χρόνο. Αν η ένταση των σκέψεων και των συναισθημάτων σας επιμένει για αρκετό διάστημα και επηρεάζει όλες τις σχέσεις σας, διαπροσωπικές και επαγγελματικές, μην το αφήνετε να διαιωνίζεται. Λειτουργεί αθροιστικά και θα σας εξαντλήσει.


Συνεδρίες μέσω Skype

Η επικοινωνία έχει πολλές μορφές, όπως και η ποικιλομορφία της ανθρώπινης επαφής. Στην σύγχρονη εποχή με τους έντονους ρυθμούς μας, η δια ζώσης επικοινωνία, όσο και αν είναι η ιδανική προσέγγιση δεν είναι πάντα εφικτή.
Τα τελευταία χρόνια με τις μετακινήσεις των πληθυσμών, με την αύξηση των ωρών εργασίας, τα επαγγελματικά ταξίδια και τις αποστάσεις προέκυψε η ανάγκη για τηλεπικοινωνία. Σας προτρέπω να βρίσκετε τον χρόνο να εξωτερικεύεστε έστω και δια μέσου οθόνης.