Διαβάσαμε: Δέσποινα του Αύγουστου Κορτώ από τις εκδόσεις Πατάκη

Μπορεί άραγε ένα μυστικό να έχει τόση δύναμη ώστε να κατευθύνει την μοίρα μας από μόνο του; Ή μήπως εμείς προδιαγράφουμε το πεπρωμένο μας με τις επιλογές που κάνουμε συνειδητά και ασυνείδητα ώστε να το προστατεύσουμε με νύχια και με δόντια.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το βιβλίο των έντονων αντιθέσεων. Η ελευθερία και η χούντα, η επαρχία και η Αθήνα, η φτώχεια και ο πλούτος, είναι έννοιες που συγκρούονται συνέχεια μέσα στην ροή της αφήγησης της πρωταγωνίστριας μάνας και του αόρατου πρωταγωνιστή υιού της.

Εμφανής η σύγκρουση  ανάμεσα στην ζωή και τον θάνατο μέσα από τις έννοιες των ηθών και των παραδόσεων με κεντρική πάντα ιδέα την ελευθερία. Η ελευθερία όπως αναδύεται μέσα από τα έθιμα και όσο αυτά επιτρέπουν στους πολίτες να την απολαύσουν.

Ο έρωτας και η ιδεολογία σε μόνιμη αντιπαράθεση για όσους μπορούν να την αντέξουν, καθότι το πάθος συνοδεύει το ίδιο σφικτά και τον έρωτα και άλλο τόσο την ιδεολογία. Αναμφίβολα είναι η κινητήριος δύναμη της έκφρασης και των δύο εννοιών και ο Αύγουστος Κορτώ το γνωρίζει καλά αυτό.

Ο πόνος της μοναξιάς και το άγχος της παράνοιας σε γοητεύουν καθώς ο συγγραφέας δεν φοβάται να τα επεξεργαστεί με ευαισθησία και επιμέλεια όπως και στα προηγούμενα βιβλία του.

Οι εναλλαγές στην αφήγηση του εκεί και τότε με το εδώ και τώρα δεν σε μπερδεύουν καθώς η γλαφυρότητα της γραφής του Κορτώ και οι λεπτομέρειες των συναισθηματικών πέπλων της ηρωίδας σε ταρακουνάν σε βάθος ενώ παράλληλα σε συντονίζουν ρυθμικά.

Αναζητήστε το βιβλίο για όλα όσα θα σας προσφέρουν οι συγκλονιστικές σκέψεις μιας μητέρας διαχρονικής και συνάμα επαναστατικής! Η μοίρα της, θα σας προβληματίσει καθώς η αθωότητα και η πονηριά αναμιγνύονται σαν επιλογές και γίνονται ένα και το αυτό.

Αν στο τέλος μπερδέψετε την βαριά χειρωνακτική ανέμελη μεν παιδική ηλικία με την χλιαρή γεμάτη αμφιθυμικά συναισθήματα ζωή του κέντρου της Αθήνας, τότε έχετε ταυτιστεί με την Δέσποινα!

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.patakis.gr/product/617850/vivlia-logotexnia-ellhnikh-logotexnia/Despoina/

 

Δημοσιεύτηκε στις 8 Αυγούστου 2020 στο διαδικτυακό περιοδικό Πάστα Φλώρα.