Η «συνταγογράφηση» των Φαντασιώσεων

“Στέκεται στα βλέφαρά μου
Τα μαλλιά της μες στα δικά μου μπλέκονται
Έχει τη μορφή του χεριού μου
Έχει το χρώμα των ματιών μου
Η σκιά μου την περικλείει
Όπως ο ουρανός μια πέτρα

Τα μάτια της ποτέ δεν κλείνει
Και να κοιμηθώ δεν μ’αφήνει
Και τα όνειρα που βλέπει μες την στη μέρα
Κάνουν τους ήλιους να εξατμίζονται
Κι εμένα να γελώ, να κλαίω και να γελώ
Να μιλώ όταν δεν έχω τίποτα να πω.”

Paul Eluard (1895-1952), «Γυναίκα έρωτας»

Συνήθως, οι σεξολόγοι, οι ψυχοσεξουαλικοί θεραπευτές και οι σύμβουλοι σεξουαλικής υγείας συστήνουν επανειλημμένως sex toys, αισθησιακές ταινίες και δραστηριότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν σωστά και να «ανάψουν» τα αίματα στο ζευγάρι το οποίο παρουσιάζει μια στασιμότητα στην σεξουαλική του ζωή. Αυτή μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες όπως, το στρες, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, η ρουτίνα, η καθημερινότητα και φυσικά αν μιλάμε για οικογένεια, τα παιδιά και οι ακατάπαυστες ασχολίες τους εντός και εκτός σπιτιού. Ας μην σταθώ όμως στην αιτιολογία, αλλά στο αποτέλεσμα και στην διαδικασία διαχείρισης της στασιμότητας αυτής.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή τους. Είναι πραγματικότητα, ότι το φλερτ και γενικά οποιαδήποτε μορφή προσέγγισης ενισχύει την αυτοπεποίθηση των συμμετεχόντων σε αυτό και αυξάνει την σεξουαλικότητα τους. Είναι θεμιτό και πρέπει να αναπτύσσεται σε υγιή και φυσιολογικά επίπεδα, όχι μόνο για την αύξηση της αυτοπεποίθησης, αλλά περισσότερο για την τροφή του εγκεφάλου και την πυροδότηση της φαντασίωσης. Δεν είναι όμως το φλερτ η κεντρική ιδέα αυτού του άρθρου. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε ελεύθερους, αλλά περισσότερο σε συζευγμένους με πολλά χρόνια σχέση άρα και με μεγάλες διακυμάνσεις της σεξουαλικής ζωής.

Ας περάσουμε λοιπόν, στην φαντασίωση και τον ορισμό της. Φαντασίωση είναι ένα φανταστικό ερωτικό σενάριο, κατά τον Jacques Andre ψυχαναλυτή και καθηγητή Ψυχοπαθολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris Diderot (Paris VII), «είναι σαν τον αέρα στην φωτιά, ξαναζωντανεύει το πάθος: τις απαγορευμένες επιθυμίες, τις ένοχες απολαύσεις, τίποτε δεν μπορεί να εμποδίσει την «πραγματοποίηση» τους(…). Η φαντασίωση και η σεξουαλική ζωή είναι σαν το αυγό και την κότα: η φαντασίωση τροφοδοτεί τη σεξουαλική ζωή και η σεξουαλική ζωή την φαντασίωση. Συνεχίζοντας ο J.A. τονίζει ότι ¨Η φαντασίωση πηγάζει από τον ψυχικό κόσμο, προέρχεται από την νηπιακή σεξουαλικότητα και εμφανίζει τα ίχνη της στο σώμα με την διέγερση

Ο Freud ανέλυσε την ανδρική φαντασίωση και στην εποχή του δημιουργήθηκαν αμφιλεγόμενες απόψεις. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι εφικτό να αναφερθούν όλες, αποφάσισα λοιπόν να αναφέρω 2 χαρακτηριστικούς/ συνήθεις τύπους φαντασιώσεων: η πρώτη ονομάζεται συνθήκη «ζημιωμένου τρίτου», δηλαδή ,μια γυναίκα γίνεται αντικείμενο παθιασμένων αντιδράσεων μόλις συνάψει σχέση με έναν άλλο άνδρα. Οι άνδρες με την εν λόγω φαντασίωση, δεν επιλέγουν ποτέ την γυναίκα που είναι ελεύθερη, αλλά εκείνη πάνω στην οποία έχει δικαιώματα ένας άλλος άνδρας, είτε σύζυγος, είτε σύντροφος, είτε φίλος.

Η δεύτερη φαντασίωση γνωστή με την ονομασία «έρωτας για μια πόρνη», πιθανότερα λιγότερο συχνή από την πρώτη, η φαντασίωση του άνδρα εστιάζεται στην γυναίκα “ιερόδουλη”, την γυναίκα με την μεγάλη σεξουαλική εμπειρία, της οποίας η πίστη και η σταθερότητα εγείρουν αμφιβολίες. Εν αντιθέσει με την γυναίκα την αγνή και την άμεμπτη, η οποία δεν ασκεί καμιάς μορφής γοητεία που θα την ανυψώσει στο καθεστώς του ερωτικού αντικειμένου της φαντασίωσης.

Και σε αυτό το σημείο, θα ήταν άδικο να μην μιλήσω για την γυναικεία φαντασίωση. Οι γυναίκες ανάλογα με την προσωπικότητα τους, φαντασιώνονται είτε επιθετικού τύπου άνδρες, βλ. brutal, είτε υποταχτικού τύπου άνδρες όπου μπορούν να εξελίξουν τις μητρικές-στοργικές τους δεξιότητες. Συνήθως, το κυρίαρχο συναίσθημα είτε θα είναι ο φόβος, είτε η τρυφερότητα αντίστοιχα. Επίσης η γυναίκα κινητοποιείται έντονα και από τα απωθημένα της. Οι εντονότερες φαντασιώσεις της πηγάζουν από τα μη εφικτά και ρεαλιστικά.

Ωστόσο, αντιλαμβάνεστε ήδη ότι κάθε φαντασίωση αποτελεί και μια βαθύτερη ανάλυση του γιατί και πώς επιλέγεται, όμως και πάλι δεν είναι το κύριο θέμα αυτού του άρθρου. Ας υπογραμμίσω, ότι σημασία στην φαντασίωση δεν έχει ο παραλογισμός, αλλά η ίδια η φαντασίωση ως ώθηση της σεξουαλικής ορμής προς το συνειδητό.

Ας αφήσουμε την Φροϋδική θεωρία που αναπτύχθηκε το 1900, και ας επιστρέψουμε στην εποχή μας, που δεν είναι άλλη από την “εποχή της Εικόνας”. Στην εποχή της εικόνας και των social media που ζούμε, είναι εύκολο να ενστερνιστείτε φαντασιώσεις και το σημαντικότερο, πολλές από αυτές δεν είναι καν δικές μας, είναι προϊόντα των influencers και των followers μας. Δεν αναφέρομαι σε αυτές τις φαντασιώσεις φυσικά. Αναφέρομαι αποκλειστικά στην φαντασίωση που μπορεί ένας διάλογος, μια κινησιολογική προσέγγιση( body language) και ένας μορφασμός να διεγείρουν τον εγκέφαλο ώστε να «ηλεκτρίσουν» τους νευροδιαβιβαστές που θα δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνάψεις ώστε να εκκριθούν εκείνες οι ορμόνες που χαρακτηρίζονται υπεύθυνες για την σεξουαλικότητα, βλέπε ανδρογόνα και οιστρογόνα αντίστοιχα.
Και ναι ωραία, ο στόχος δια μέσου του φλερτ είτε δια ζώσης, είτε διά της ηλεκτρονικής οδού (chat), είτε δια μέσου της εικόνας, ας πούμε ότι επετεύχθη.

Μετά τί;;;; Πώς να διοχετεύσεις σωστά όλη αυτή την ενέργεια που προκύπτει προς όφελος της σχέσης σου;;;

Εκεί λοιπόν, που η φαντασίωση παίρνει σάρκα και οστά είτε με την Gisele ή την Monica Belluci ή με την γειτόνισσα, είτε με τον Tom Hardy ή τον Ryan Gosling ή τον ταξιτζή και φυσικά εννοείται ότι μένει ανοικτή … έως ότου ολόκληρη αυτή η ενέργεια διοχετευτεί στην/στον σύντροφο που περιμένει εναγωνίως να «ξυπνήσει» το αγρίμι μέσα σας… ή τουλάχιστον να τον/την αγγίξετε με λίγο αισθησιασμό με σκοπό πάντα το θεμιτό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από την αμοιβαία ικανοποίηση και διασκέδαση που προκαλεί το σεξ.
Ενεργοποιήστε λοιπόν, εκατέρωθεν τις φαντασιώσεις σας, εν ανάγκη δημιουργήστε τες προς όφελός σας! ! !
Δεν σας μιλώ επ΄ ουδενί για απιστία, δοκιμές με άλλους συντρόφους και τα σχετικά. Μην μπερδεύεστε, δεν ενεργοποιείται η σχέση από αυτά. Η σχέση ξυπνά όταν ο εγκέφαλος ερεθίζεται, πώς;;;; Μα φυσικά με την φαντασίωση, η οποία είναι αρκετή από μόνη της να ξυπνήσει την επιθυμία των συντρόφων, ακόμα και μετά από πολλά χρόνια αδράνειας κ αποξένωσης. Αρκεί απλώς να το θέλουν και οι δύο και το παιχνίδι να παίζεται επί ίσοις όροις.

Είναι ξεκάθαρο ότι το άρθρο αφορά τις φαντασιώσεις υπό την μορφή αφύπνισης της σεξουαλικής επιθυμίας, με αποτέλεσμα την σεξουαλική έκφραση και επαφή του ζευγαριού. Προς αποφυγή παρερμηνειών, ο αυνανισμός είναι διαφορετικό φαινόμενο και συγχέεται καμιά φορά με τις φαντασιώσεις. Ο αυνανισμός ναι μεν είναι έκφραση της σεξουαλικότητας μας, αλλά χρειάζεται μέτρο και να μην χάνεται ο στόχος που δεν είναι άλλος από την επαφή μέσω της διείσδυσης.

Και αν αναρωτιέστε τελικά, τί σχέση έχουν όλα αυτά με τον τίτλο του άρθρου μου, θα σας το κάνω όσο πιο απλό γίνεται: Ο ψυχίατρος συνταγογραφεί αντικαταθλιπτικά για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης του ασθενούς, ο ψυχοθεραπευτής στην αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενων κρίσεων πανικού «συνταγογραφεί»- συστήνει αποχή από το super market σε ώρα αιχμής και εγώ «συνταγογραφώ»-συνυπογράφω σε όλους αβίαστα, ακούραστα και αβασάνιστα τις ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΕΙΣ για την αναζωπύρωση της σεξουαλικής ζωής σας!!

Πηγές:
-Μετάφραση Παναγιώτης Σ. Παπαδόπουλος, Sigmund Freud «ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΩΤΙΚΗΣ», εκδ. Principia, Αθήνα Απρίλιος 2017.
-Νίκος ΒαΪδάκης, «Η σεξουαλική συμπεριφορά του ανθρώπου, εκδ.ΒΗΤΑ, Αθήνα 2005.
– Jacques Andre, « Μικρό λεξικό της σεξουαλικότητας», εκδ. Πατάκη, Αθήνα 2012.
-Nancy Friday, “My secret Garden, women sexual fantasies”, Quarter books, London (2002), International Best Seller.
-Χάρης Βλαβιάνος (εισαγωγή-μετάφραση), «Ανθολογία Ερωτικής Ποίησης», εκδ. Πατάκη,Αθήνα , Μάιος 2017 Δ΄ έκδοση.

 

Δημοσιεύτηκε στις 26 Μαρτίου 2020 στο διαδικτυακό περιοδικό Pasta Flora.