Υπηρεσίες



Ψυχοσεξουαλική Συμβουλευτική

Η Ψυχοσεξουαλική Συμβουλευτική είναι η διερεύνηση της σεξουαλικής επαφής του ζευγαριού καθώς και η θεραπεία δυσλειτουργιών των συντρόφων αμφότερα. Αναφέρεται πρωτογενώς στην διαταραχή της επιθυμίας για σεξουαλική επαφή, δηλαδή στην έλλειψη του κινήτρου για την ερωτική διέγερση, με συνέπεια την απώλεια της φυσικής και συναισθηματικής ικανοποίησης – απόλαυσης. Η έλλειψη της κατάστασης της «ηδονής», οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες, όπως οργανικές δυσλειτουργίες (προβλήματα στύσης, πρόωρη εκσπερμάτιση, δυσπαρευνία, κ.ά.) -οι οποίες οφείλουν να αποκλειστούν για να ξεκινήσει η ψυχοσεξουαλική συμβουλευτική ή δουλεύονται παράλληλα- φόβος της διείσδυσης, στρες κ.α.

Η θεραπεία της ψυχολογικής προσέγγισης των σεξουαλικών δυσλειτουργιών, γίνεται τόσο σε ατομικό όσο κ σε δυαδικό επίπεδο, δηλαδή και οι δύο σύντροφοι μαζί. Σε ένα πλαίσιο απόλυτης εχεμύθειας και εν-συναίσθησης δομείται η διαδικασία της αλλαγής και της εξέλιξης βασισμένη πάντοτε στις ατομικές πεποιθήσεις, στις οικογενειακές αξίες και στις θρησκευτικές αντιλήψεις του κάθε ατόμου.

 


Οικογενειακή Θεραπεία

Η οικογενειακή θεραπεία στοχεύει στην βελτίωση τόσο της εσωτερικής (αυτογνωσία, εσωτερικός διάλογος) όσο και της εξωτερικής επικοινωνίας (οικογένεια, σχέσεις, επάγγελμα). Πραγματοποιείται είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο. Η διάρκεια των συνεδριών προσαρμόζεται στις ανάγκες του ατόμου-θεραπευόμενου.

Η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός και η ενσυναίσθηση είναι τα θεμέλια της θεραπευτικής σχέσης. Το αίτημα και ο στόχος συντονίζονται μέσα από την θεραπευτική σχέση και η ίδια η σχέση γίνεται εργαλείο για την αναγνώριση των συμπεριφορών, των ρόλων στην οικογένεια και της εγκατάλειψης των στερεοτύπων. Το συναίσθημα γίνεται εφαλτήριο της εξέλιξης και της αλλαγής του ατόμου σε προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο.

 


Αγχώδεις Διαταραχές – Κρίσεις Πανικού – Κατάθλιψη

Το άγχος οδηγεί σε γενικευμένη δυσλειτουργία καθώς επηρεάζει όλα τα συστήματα της βιολογικής λειτουργίας μας. Διαταραχές αφορούν τον ύπνο ακόμα και τη σίτιση. Επηρεάζει επίσης τις συμπεριφορές μας και κατ’επέκταση τις σχέσεις μας. Η διάθεση μας εξαρτάται από την ενέργεια που καταναλίσκεται στο άγχος μας με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε εξαντλημένοι, καθώς επιζητούμε την απομόνωση η οποία σιγά-σιγά επιφέρει την εσωστρέφεια. Γινόμαστε οξύθυμοι στους οικείους μας, χωρίς να το συνειδητοποιούμε και αργά αλλά σταθερά αυθυποβαλλόμαστε στην μοναξιά. Η μοναξιά επιφέρει συναισθήματα θλίψης, αδιαφορίας, απόσυρσης με αποκορύφωμα την κατάθλιψη.

Πριν φτάσουμε εκεί όμως, ο οργανισμός και κυρίως ο εγκέφαλος, μας στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα που ονομάζονται κρίσεις άγχους ή πιο γνωστά ως κρίσεις πανικού. Η σειρά με την οποία εδραιώνεται η παθολογία της κατάθλιψης ποικίλει. Δεν σημαίνει ότι θα ακολουθηθεί ο αλγόριθμος όλων των ανωτέρω. Τις περισσότερες φορές μάλιστα οι μεταβολές αυτές δεν γίνονται πρώτα αντιληπτές από τον πάσχοντα.

Εάν ξαφνικά σας επισημαίνουν έντονες ή απότομες αλλαγές στην συμπεριφορά σας, παρατηρείστε τον εαυτό σας και δώστε του χώρο και χρόνο. Αν η ένταση των σκέψεων και των συναισθημάτων σας επιμένει για αρκετό διάστημα και επηρεάζει όλες τις σχέσεις σας, διαπροσωπικές και επαγγελματικές, μην το αφήνετε να διαιωνίζεται. Λειτουργεί αθροιστικά και θα σας εξαντλήσει.

 


Ομάδες Αυτογνωσίας και Αυτοεξέλιξης

Οι ομάδες αυτές στοχεύουν, στην βελτίωση τόσο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής επικοινωνίας. Στην εσωτερική επικοινωνία, δηλαδή στον διάλογο με τον εαυτό, εκβαθύνεται και λειαίνεται το κομμάτι της αυτογνωσίας, ενώ στο κομμάτι της εξωτερικής επικοινωνίας επιτυγχάνεται η αναγνώριση και η αποδοχή του εαυτού έναντι των άλλων. Η ομάδα βασίζεται στον σεβασμό και την εμπιστοσύνη καθώς και στην τυπικότητα μεταξύ των μελών.

Ο συντονισμός της ομάδας, η οποία δρα στο επίπεδο της συμπεριφοράς των μελών, γίνεται από τον θεραπευτή. O θεραπευτής παρατηρεί τις διαδράσεις μεταξύ των συμμετεχόντων στην ομάδα και παρεμβαίνει ενθαρρυντικά και συμβουλευτικά, πάντοτε κατά περίπτωση.

Η διάρκεια και η θεματολογία προσαρμόζονται στις ανάγκες της ομάδας και το συμβόλαιο διαμορφώνεται μαζί με όλα τα μέλη και τηρείται με πιστότητα προς την διατήρηση της ευρυθμίας της ομάδος. Τα πέντε βασικά συστατικά του συμβολαίου είναι τα εξής:

  • Η ομάδα αποτελείται από 5-6 άτομα.
  • Τήρηση ωραρίου.
  • Ενημέρωση απουσιών (όποιο μέλος της ομάδας δεν μπορεί να παραστεί οφείλει να ενημερώσει).
  • Απόρρητο μεταξύ των μελών της ομάδας.
  • Σεβασμός μεταξύ των μελών της ομάδας.

Βασικές δυνατότητες που προκύπτουν από την συμμετοχή στην ομάδα:

  • Δυνατότητα αναδόμησης εαυτού και εκγύμναση της συνείδησης, εγκατάλειψη στερεοτύπων.
  • Δυνατότητα αναγνώρισης ρόλου στην οικογένεια, που προκύπτουν από τις βιωματικές ασκήσεις μέσα στην ομάδα.
  • Δυνατότητα παρατήρησης της συμπεριφοράς μας, διάμεσου των συνανθρώπων μας.
  • Δυνατότητα ανάπτυξης επικοινωνιακών δεξιοτήτων.
  • Δυνατότητα βελτίωσης σχέσεων οικογενειακών, επαγγελματικών, διαπροσωπικών.

“Το δώρο της ψυχοθεραπείας είναι ανεκτίμητο, για εκείνον που έχει ενεργή όραση για να μπορέσει να το παρατηρήσει και να το αξιολογήσει.”

 


Συνεδρίες μέσω Skype

Η επικοινωνία έχει πολλές μορφές, όπως και η ποικιλομορφία της ανθρώπινης επαφής. Στην σύγχρονη εποχή με τους έντονους ρυθμούς μας, η δια ζώσης επικοινωνία, όσο και αν είναι η ιδανική προσέγγιση δεν είναι πάντα εφικτή.
Τα τελευταία χρόνια με τις μετακινήσεις των πληθυσμών, με την αύξηση των ωρών εργασίας, τα επαγγελματικά ταξίδια και τις αποστάσεις προέκυψε η ανάγκη για τηλεπικοινωνία. Σας προτρέπω να βρίσκετε τον χρόνο να εξωτερικεύεστε έστω και δια μέσου οθόνης.